2022 Yılında Çıkan Stephen King Kitapları

Stephen King üretken bir yazar ve özellikle son dönemde birbiri ardına kitaplar yayınlıyor. Ülkemizdeki yayınevleri bu konuda yazarın hızına yetişmekte zorlansa da 2022 yılında Stephen King’in bir çok kitabını dilimize kazandırdılar.

Ustanın eski ve yeni eserlerinden oluşan bu kitapları şöyle kısaca hatırlayalım ve 2023 için güzel dileklerimizi sunalım.

AZRAİL KOŞUYOR

2022 yılına Stephen King’in Azrail Koşuyor isimli distopya eseri ile başladık. Altın Kitaplar tarafından yayınlanan kitap daha önce de yine Altın Kitaplar tarafından basılmıştı. Azrail Koşuyor yeni bir kitap değil. 1982 yılında yayınlanan kitabın ülkemizdeki ilk baskısında 2 uzun hikaye bulunuyor. Bu baskısında ise kitabın orijinali gibi sadece Azrail Koşuyor hikayesine yer verilmiş. Uzun Yürüyüş isimli uzun hikaye farklı bir kitap olarak basılacak. Küçük bir not, bu kitap 1982’de Richard Bachman ismiyle yayınlanmıştı. Bu isim King’in takma ismidir.

Yıl 2025. Amerika’da kâbus gibi bir düzen hâkimdi. Ülkeyi yönetenler büyük bir sınıf farkı yaratmışlardı. Halkın çoğu yoksuldu. Televizyon programları insanların para için hayatları üzerine bahse girdiği bir platform haline gelmişti.

Ben Richards da o çaresiz adamlardan biriydi. İşsizdi, parasızdı ve ümitsizdi. Hasta kızının tedavi olması gerekiyordu. Ben’in yapabileceği tek bir şey vardı: Koşucu programına katılmak ve bir milyon dolar kazanmak. Yarışmanın amacı onu öldürmekle görevli Avcılar’dan kaçmak ve otuz gün boyunca hayatta kalmaktı, hem de gezendeki hemen herkes onu seyrederken ve ele vermeye çalışırken…

Acaba şimdiye dek kimsenin sekiz günden daha fazla hayatta kalamadığı yarışmayı Ben Richards kazanabilecek mi?

Acımasız sistemi yenebilecek mi?

Sonucu ne olursa olsun, Ben bu ölüm kalım oyununda sonuna dek gitmeye hazırdı…

YÜKSELİŞ

2022 yılının belki de en büyük sürprizlerinden biri İnka Kitap’tan geldi. Stephen King’in 2018 yılında yayımlanan ve ülkemizde maalesef uzun zamandır beklenen ve çıkmayan Elevation isimli kitabı İnka Kitap etiketiyle bizlerle oldu. (Burada Stephen King Türkiye’nin fitili ateşlediğini, yayınevine bu kitabı basması yönünde istekte bulunduğunu ekleyelim.)

Yükseliş kısa bir roman fakat çeşitli sebeplerden ülkemizde basılması reddedilen bir kitaptı. İnka Kitap bu (söylenti) riskleri göze alarak bu kitabı dilimize kazandırdı ve koleksiyonumuzun eksik kalmasına mani olmuş oldu.

Çağımızın en büyük hikâye anlatıcılarından Stephen King’in anlatı evrenine aşina olanların yakından bildiği Castle Rock, hiçbir sırrın uzun süre saklı kalamadığı küçük bir kasabadır. Kasaba sakinlerinden Scott Carey ‘tuhaf’ durumunu dostu Doktor Bob Ellis’ten başka herkesten gizlemeye kararlıdır yine de: Scott devamlı kilo kaybetse de zayıflamış görünmemektedir. Üstelik üzerine giydiği ya da kavradığı her şey ağırlığını kaybetmektedir adeta.

BILLY SUMMERS

Yaza doğru ilerlerken Stephen King’in yeni romanlarından biri ile karşılaştık. Billy Summers, Altın Kitaplar tarafından yayınlandı. Kapak tasarımı ve övgü dolu eleştirileri ile dikkat çeken roman, 2022 yılında bizi en çok heyecanlandıran kitaplardan biri oldu.

Billy Summers dünyanın en iyi kiralık katili, madalyalı bir Irak Savaşı gazisi, izini kaybettirmede sihirbaz Houdini kadar hünerli bir keskin nişancı. Ancak sadece gerçekten “kötü” adamları hedef alan bu amansız katil artık emekliye ayrılmak istiyor. Bundan önceyse son atışını yapıp kötülük timsali bir adamı haklamalı. Sonrasında sırra kadem basacak. Peki bu süreçte ne yanlış gidebilir ki? Muhtemelen her şey.

Stephen King’in son şaheseri Billy Summers, hem bir savaş hikâyesi, hem de Amerika’nın küçük kasabalarına ve orada yaşayan insanlara yazılmış bir aşk mektubu. Eli kanlı bir intikam romanı. Aşk, şans, kader ve kurtuluş için tek atımlık kurşunu kalmış karmaşık bir kahramanın karanlık hikâyesi.

Bu romanı elinizden bırakamayacak ve Billy’yi asla unutamayacaksınız.

UYKUSUZLUK

Altın Kitaplar yılın ikinci yarısında büyük bir sürpriz yaparak Stephen King’in ülkemizde baskısı bulunamayan kitaplarından biri olan Uykusuzluk’u yayınladığını duyurdu. Uykusuzluk ülkemizde daha önce Remzi Kitapevi tarafından 1 kereliğine basılmış ve sonrasında bu kitabı bulmak büyük bir probleme dönüşmüştü. Altın Kitaplar kitabın yayın haklarını satın alarak Uykusuzluk’u yeniden gündeme getirdi. Uykusuzluk, Kara Kule serisi ile olan bağlantılarıyla öne çıkıyordu.

Ralph Roberts, emeklilik günlerinde eşinin yasını tutarak uzun, uykusuz geceler geçirecegini bir kez olsun düşünmemişti. Ama şimdi sevgili Carolyn’ını kaybetmiş, günden geceye, her geçen dakika daha da erken uyanmaya başlamış ve sonunda uykusuzluğun kendisini tamamen esir aldığı o tedirgin edici anlara gömülmüştü…

Uykusuz geçen gecelerde yaptığı yürüyüşler sırasında bir şeylerin ters gittiğini fark eden Ralph, halüsinasyon olmasından şüphe ettiği birtakım tuhaflıklar görmeye başlar; bazı insanların başlarından yükselen ipler, karanlık çökünce şehirde dolasan iki küçük adam ve diğerleri…

Ancak Ralph’in tanık oldukları uykusuzluğun getirdiği halüsinasyonlardan çok daha fazlasıydı. Gerçekte Derry’de habis ruhlar kol geziyor, şehrin sıradan görüntüsünün altında dehşet verici güçler kuytularda saklanıyordu.

Artık Ralph’in en büyük sorunu uykusuzluk değildi; şehir boğazına kadar ölümün soğuk karanlığına gömülmüştü.

Romanlarını Maine’de kurgulamayı seven Stephen King, Uykusuzluk’ta bir kez daha buraya dönüyor. Yazarın iliklere işleyen bir gerçekçilikle doğaüstü korku unsurlarını buluşturduğu bu şaheserini elinizden bırakamayacaksınız.

LİSEY’İN HİKAYESİ

Altın Kitaplar yıl biterken ilginç denebilecek bir sürprizi daha Stephen King severlere duyurdu. Daha önce yine Altın Kitaplar tarafından, Bir Aşk Hikayesi ismiyle basılan bu kitap 2022 yılında hem yeni baskısına hem de yeni ismine kavuştu. Aslında orijinal ismine kavuştu dersek daha doğru olur.

Ustanın yazdığı en iyi romanlardan biri olarak gösterilen Lisey’in Hikayesi, geçtiğimiz yıl dizi olarak da King severlere sunulmuştu.

Lisey ve kocası Scott yirmi beş yıl süren evlilikleri boyunca birbirlerini derin  bir aşkla sever. Aralarındaki bağ öylesine güçlüdür ki birçok insan bunu tuhaf  bulur. 
 
Karanlık ve korkunç bir geçmişi olmasına rağmen Scott pek çok ödül kazanmış başarılı bir yazardır; ancak geçmişte yaşadığı olaylar, hayal ve gerçek arasında gidiş gelişleri bir ömür boyu yakasını bırakmaz.

Yazarın ölümünden sonra basılmamış romanlarından çıkar sağlamak isteyen kişiler karısının peşine düşer. Lisey, uğursuz tehditler başladığında hayatta kalmak için Scott’ın gücüne, ışığına ve aynı zamanda sonsuz karanlığına 
ihtiyacı olduğunu anlar. Kocasıyla arasındaki bağı koparmayan genç kadın, kâbuslarının arasında saklı korkunç bir yerde duran Scott’a ulaşır.
Lisey’in Hikâyesi; yaratıcılığın kaynakları, deliliğin çekiciliği ve aşkın gizli dili hakkında yazılmış bir King başyapıtı!

2022 yılı dolu dolu geçti diyebiliriz. Stephen King’in baskısı olmayan ve ülkemizde basılmayan kitaplarını bir kaç ay arayla görmüş ve tabi ki okumuş olduk. 2023 yılında bu rüzgarın şiddetlenerek devam etmesini diliyoruz çünkü usta boş durmuyor. Eylül ayında Amerika’da çıkan Fairy Tale basılmak üzere bekliyor. Ayrıca Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece, Maça Kızı, Karanlık Çökünce, Diriliş, Kara Ev, Kim Bulduysa Onundur gibi pek çok baskısı bulunmayan kitap da yeni baskı bekliyor.

Umarız 2023 bittiğinde bu kitapların bir çoğuna King severler ulaşmış olur.